Història

El Cor Montserrat fou fundat a Terrassa l’any 1966 dintre dels ambients universitaris de la ciutat i és membre de la “Federació Catalana d’Entitats Corals”. Des de 1973 forma part del moviment internacional de Joventuts Musicals en integrar-se a l’associació ”Amics de les Arts i Joventuts Musicals” de Terrassa.
Les seves prop de cinc-centes actuacions han tingut lloc principalment a Catalunya amb sortides esporàdiques a Galícia, Madrid, País Valencià, Illes Balears, França i Suïssa.

El seu repertori és molt variat i va des de la cançó tradicional i popular fins a estrenes absolutes (de Jordi Alcaraz, Baltassar Bibiloni, Ramon Codina, Enric Ferrer i Carles Gumí), passant pels grans oratoris (“Magnificat”, “Passió segons sant Joan” i “Oratori de Nadal” de J.S.Bach; “El Messies” de Haendel) i per obres d’especial rellevància (“Cant del destí” de Brahms; “Te Deum” de Bruckner; “Missa de Glòria” i “Missa de Batalla” de Cererols; “Canto General” de Theodorakis; “Glòria” de Vivaldi; “Carmina Burana” d’Orff).

Sovint ha col·laborat amb altres formacions corals (Agrupació Polifònica de Vilafranca del Penedès, Coral Belles Arts de Sabadell, Coral Canigó de Vic, Coral Xalesta de l’Hospitalet de Llobregat, Estudi XX Cor, Orfeó de Sabadell, Massa Coral de Terrassa, i els barcelonins Cor Madrigal i corals Càrmina, Cantiga i Sant Jordi), amb conjunts instrumentals (Camerata Mediterrània, Obrador Instrumental de Manresa, Orquestra de Cambra de Cervera, Orquestra Gonçal Comellas, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica del Vallès) i amb altres directors ( Salvador Brotons, Manuel Cabero, Edmon Colomer, Gonçal Comellas, Joan Grimalt, Laszlo Heltay, Oriol Martorell, Jordi Casals, Salvador Mas, Josep Pons, Enric Ribó, Antoni Ros-Marbà, Guerassim Voronkov, Xavier Puig, Lluís Vila).

El Cor Montserrat ha participat a les Setmanes de Música Religiosa de Barcelona, al Festival de Cant Coral de Barcelona, a les Choralies de Vaison-la-Romaine (França), a cicles com “Música i Litúrgia” i “Concert de Nadal” de Terrassa, “Els Orgues a Catalunya”, i a nombrosos aplecs i festivals corals.

Des de la seva fundació, organitza i interpreta el tradicional “Concert de la Mare de Déu de Montserrat”.

En Joan Casals i Clotet ha estat el director del cor des de la seva fundació fins al 40è aniversari, l’any 2006. Del 2007 al 2010 n’ha estat director en Llorenç Castelló i Garriga. L’any 2010 la directora va ser la Lucia Bérešová. De 2011 a mitjans de 2014 ens va dirigir en Marc Marcet. Del 2014 al 2017 va ser en Francesc Vallès. En l’actualitat la nostra directora és la Rosa Ribera.